Reuk vs Voeding

(Food) Voor al je vragen/opmerkingen met betrekking tot de voeding van hamsters kun je in dit forum terecht.

Moderators: Pluisje, marika

Plaats reactie
Gebruikersavatar
marika
Beheerder
Beheerder
Berichten: 16894
Lid geworden op: za jan 10, 2009 2:53 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 14
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

Reuk vs Voeding

Bericht door marika » ma jul 10, 2017 10:01 am

Als je hamster afvalt denk je al snel aan een tandprobleem, ziekte of aandoening en misschien vindt ie zijn eten niet lekker... Maar we staan er totaal niet bij stil dat reuk ook mee kan spelen. Uit onderzoek onder muizen is namelijk gebleken dat ze afvallen als ze niet meer ruiken :o

Maar hoe kom je erachter dat je hamster niks ruikt? :o
Nu.nl schreef:Muizen vallen af als hun reukzin wordt geblokkeerd met medicijnen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Muizen die niet kunnen ruiken, zijn na enkele weken gemiddeld 16 procent lichter dan soortgenoten met een goed werkende neus.

Opvallend is dat muizen met een verstoorde reukzin echter niet minder gaan eten. Hun gewichtsverlies heeft een nog onbekende oorzaak.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkely in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.
Vet

De wetenschappers maakten bij hun experiment gebruik van genetisch gemodificeerde muizen. Ze konden de geurcellen in de neuzen van deze muizen buiten werking stellen door de dieren een stofje toe te dienen.

De muizen met een verstoorde reukzin kregen vervolgens wekenlang een standaarddieet voorgezet, of veel vet voedsel. Hun gewicht werd vergeleken met soortgenoten die wel konden ruiken en een vergelijkbaar dieet volgden.

Uit het onderzoek blijkt dat muizen zonder reukzin al binnen enkele weken meer dan een tiende van hun gewicht verliezen, ook eten ze niet minder dan hun soortgenoten met een goed werkende neus
Stofwisseling

De wetenschappers vermoeden dat muizen met een verstoorde reukzin een snellere stofwisseling ontwikkelen onder invloed van de kwaal. “Hun metabolisme wordt mogelijk zo geprogrammeerd dat ze meer calorieën gaan verbranden”, verklaart hoofdonderzoeker Andrew Dillin op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het precieze mechanisme achter het gewichtsverlies van de muizen is nog onduidelijk.

De wetenschappers willen nu onderzoeken of ook mensen gewicht verliezen als hun reukzin wordt geblokkeerd. Als dat inderdaad zo is, kan dat mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen van obesitas.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast