FAQ - Omgang en verzorging

(handling) Alles m.b.t. de omgang, het gedrag en het tam maken van je hamster.

Moderators: Pluisje, marika

Plaats reactie
Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Omgang en verzorging

Bericht door Janneke G » za nov 12, 2011 3:06 pm

15. Wat is lichaamstaal?

Doormiddel van lichaamstaal maken dwerghamsters hun gemoedtoestand duidelijk. Als ze bijvoorbeeld heel snel de kop poetsen dan betekend dat vaak dat ze onzeker zijn. Maar een uitgebreide poetsbeurt daarentegen is een teken dat het hamstertje zicht op zijn gemak voelt. De voorpootjes worden gebruikt om afwerende gebaren te maken en de wangzakken te vullen of legen. Je ziet de hamster weleens met zijn pootje een afwerende beweging maken als je hem per ongeluk laat schrikken door plotseling je hand in het verblijf te stoppen. Hij kalmeert vaak wel weer snel na het ruiken van je hand, dan herkent hij je geur en is alles weer goed. De achterpootjes worden gebruikt om overeind te staan en de omgeving te verkennen. Een bekende vorm van lichaamstaal is het op de rug gaan liggen. Dat betekend dat het dier angstig en dus onderdanig is. Dit laten ze niet alleen aan hun soortgenoten zien maar ook vaak aan mensen. Je kunt het dier dan het beste even met rust laten en het later weer proberen met een lekker zaadje.

Maar lichaamstaal is niet de enige manier van communiceren. De dieren praten ook met elkaar. Zo kun je weleens de volgende geluiden van je hamster te horen krijgen:
 • - Een paar piepjes achter elkaar. Dat betekend dat de hamster een beetje geïrriteerd is.
  - Piepen en grommen door elkaar heen. Nu is de hamster boos.
  - Tandenknarsen. Als het dier dit doet probeert hij te waarschuwen.
  Kreten.
  - Als je luide kreten hoort betekend dat je hamster nu echt bang is.
Bij elke vorm van geluid die je hoort, kun je het beste het dier op dat moment met rust laten en het later nog eens proberen. Hij is heeft dan even geen zin in gezelschap en wil waarschijnlijk met rust gelaten worden.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Omgang en verzorging

Bericht door Janneke G » za nov 12, 2011 3:07 pm

16. Hamsters samen houden?

Veel mensen zouden graag een maatje voor hun hamster hebben of 2 zusjes of broertjes samen.
Maar zeker is dat veel hamsters het veel prettiger vinden in hun eentje. Omdat er veel vragen zijn over het houden van hamsters wou ik dus even een stukje daarover plaatsen :)

Syrische hamsters (goudhamster) en chineesjes zijn van nature solitair.
Dit houd in dat ze in het wil al alleen leven omdat ze dat prettiger vinden, in een kooi samen zou voor hun dus al helemaal stressend zijn.
Als ze nog klein zijn gaat het soms wel goed maar als ze ouder worden loopt het 9 v/d 10 keer op vechten uit soms tot de dood.
In het begin kan het een beetje op kibbelen/stoeien lijken.
Een hamster gooit de ander bijvoorbeeld op zijn rug en er wordt wat gepiept.
Dit lijkt niet ernstig maar is vaak toch een voorteken.
De russiche dwerghamster en campbelli's zouden wel samen kunnen maar ook dit gaat vaker fout dan goed.
Vaak worden een mannetje en vrouwtje wel samen gehouden, maar dit is voor de fok en niet iedereen wil jonkies.
De roborovski hamster kan wel samen of in een goepje maar dit gaat ook niet gegarandeerd goed.
Aangeraden wordt dus om een reserve kooi te hebben zodat beestjes apart kunnen wonen als het slecht gaat.
Het is absoluut niet zielig een hamster alleen te houden, aan gezelschap zullen ze geen behoefte hebben.
Ook soorten die van nature samen kunnen hebben geen maatje nodig. Een hamsterkooi is (hoe groot ook voor ons) niks in vergelijking met de ruimte die ze in het wild hebben om elkaar te ontlopen etc.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Omgang en verzorging

Bericht door Janneke G » zo mar 10, 2013 8:45 pm

17. Mijn hamster bijt?

Het zijn zulke goed gehumeurde diertjes dat het bijna moeilijk voor te stellen is maar toch kan het gebeuren dat je hamster je bijt. Je moet het niet meteen persoonlijk opvatten er kunnen verschillende redenen voor zijn.

• Het dier is bang en reageert instinctief door te bijten. Dit zal bij de meeste hamsters niet snel voorkomen maar uit angst kan het diertje zeker bijten.

• Je handen ruiken naar voedsel. Dit hebben ze vaak redelijk snel door en laten meteen los. Ze kunnen ook gaan knabbelen aan je hand dit voelt een beetje apart, het is niet echt bijten maar echt knabbelen.

• Je hebt je handen gewassen. Hamsters herkennen hun verzorger met name aan de geur. Ze worden dan ook snel wantrouwend als jij net je handen hebt gewassen of een crème erop hebt gesmeerd. Meerdere dieren. Als je twee hamsters in twee verschillende verblijven houdt en je aait de ene en gelijk daarna wil je de andere ook aaien, dan kan het zijn dat je lelijk gebeten wordt. De geur van de andere hamster zit immers nog aan je hand...
Was eerst even je handen en wrijf dan even over je kleren zodat je, je eigen geur weer hebt.

• Trauma´s. Het kan ook zijn dat je hamster een paar keer is geschrokken van je hand. Hij gaat je hand dan automatisch associëren met iets negatiefs. Om dit te voorkomen is het goed dat je hem regelmatig uit je hand laat eten en altijd rustig van voren benaderd en niet van boven. Hamsters zijn prooidieren en hebben een aangeboren angst voor alles wat van boven komt.

• Ik wil slapen. Je moet een bijterige hamster niet wakker maken, doe je dat toch doe het dan op een voorzichtige manier, doormiddel van je stem niet je handen want dan heb je kans dat het diertje chagrijnig wordt. Aardig wakker maken kan nog wel een keer maar als het beestje in zijn huisje slaapt en je steekt je vingers naar binnen om hem wakker te schudden of eruit te peuteren dan kun je erop rekenen dat je dat niet in dank wordt afgenomen. Je kunt ook even in het zaagsel ritselen en wachten totdat hij wakker wordt en bij je komt.

Het kan zijn dat je een van nature bijterige hamster hebt aangeschaft. Hier is misschien enige uitleg op zijn plaats. Hamsters zijn van nature eerder angstig dan agressief. Ze zijn eerder mild te noemen dan pittig.

De Russische Dwerghamster is dicht verwant aan de Campbelli Dwerghamster. Deze twee zijn zo verwant dat onderling fokken mogelijk is. Dit is dan ook veelvuldig gebeurd in het verleden. Het resultaat is een hamster die de eigenschappen heeft van beide soorten (hybride). Dit is niet altijd even positief, je kruist twee soorten die erg op elkaar lijken.
Als je de Campbelli met de Rus vergelijkt dan zou je kunnen zeggen dat de Rus een makke merrie is en de Campbelli daarentegen een karaktervolle hengst.

Wat gebeurt er dan, je koopt een Russische Dwerghamster met het karakter van een Campbelli en daar wordt je in de meeste gevallen niet zo vrolijk van, al hoeft het niet in alle gevallen erg te zijn. Heb je een hamster die maar blijft bijten dan kun je hem proberen te straffen. Dat klinkt inderdaad een beetje raar maar het werkt echt. Uit een onderzoek onder hamster eigenaren is gebleken dat de dieren hierop reageren en leren. Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk ‘Nee !’of ‘Foei!’, wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.

Als je met een schuwe hamster te maken hebt dan kun je hem in het begin het beste door middel van een wc rol of bakje oppakken. Wacht totdat het diertje de rol ingaat en haal deze vervolgens uit de kooi. Nu kun je de rol naast je hand neerleggen even wachten totdat het diertje eruit en recht op je hand kruipt. Gebruik het liefst geen handschoenen! Hierdoor zullen de dieren nooit aan je geur kunnen wennen en wordt het tam maken moeilijker.

Bijtgedrag hoort niet. Als je hamster bijt is er iets misgegaan bij het fokken, bij de socialisatie of de omgang. Heb je de hamster net gekocht en vertoond hij dit gedrag ga dan terug naar de winkel of fokker.


Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5137
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Omgang en verzorging

Bericht door Janneke G » zo mar 10, 2013 9:23 pm

18. Mijn hamster Knabbelt?

Dit is typisch gedrag dat bij de Russische Dwerghamster hoort. Het komt met name voor bij jonge hamstertjes. Het knabbelen is een typisch ligt bijtend gedrag dat de kleintjes met name bij je vinders/nagels doen. We moeten niet vergeten dat Russische Dwerghamsters knaagdieren zijn en dus houden van knagen. Op jonge leeftijd weten ze nog niet dat ze niet aan je hand moeten knabbelen ze kennen het niet en proeven op deze manier hun omgeving.

Vooral jonge rusjes hebben een aparte eigenschap dat ze gaan knabbelen. Ik leg dit altijd uit als een soort jongigheid gedrag waarbij de dieren met hun tandjes alles een beetje proeven. Jonge hamstertjes moeten net als jonge hondjes en katjes, de hele wereld nog ontdekken. Wederom speelt ook hier de Fokker een belangrijke rol.

Hamstertjes zijn knaagdieren, dit houdt in dat knagen in hun natuur zit. Zodra ze een materiaal tegenkomen dat ze niet kennen, zetten ze even hun tandjes erin. Ze beginnen heel voorzichtig (knabbelen) en als het lekker proeft of ze denken dat het eetbaar is, dan gaat het knabbelen over in bijten. Dit heeft absoluut niets te maken met agressie, de dieren zijn aan het ontdekken en leren ;)
Wat je het beste kunt doen als je hamster dit bijvoorbeeld met jou hand of vinger doet, is meteen met je hand of vinger bewegen. Dit geeft een signaal aan het diertje dat het toch niet eetbaar is.
Het knabbelen neemt af zodra de hamstertjes volwassen worden. Dit is ongeveer naar hun 12e levensweek.

Probeer maar eens je nagel te geven aan je (jonge) hamster, deze zal hier veel interesse voor hebben omdat het iets hards is. Hij zal er even aan knabbelen om te kijken of het eetbaar is en als hij het knabbelen lekker vind en jij doet je hand niet weg dan wil het weleens gebeuren dat hij iets harder gaat knabbelen.

Het knabbelgedrag heeft niets met tamheid te maken, het gedrag is iets wat bij jongere hamsters hoort en is met een paar dagen/weken verdwenen. Oudere hamsters kunnen het soms ook nog hebben maar zij knabbelen dan wat beheerster dan de jonge hamsters.

Het is vrij vervelend als je net een jong hamstertje hebt aangeschaft en deze vertoont dit gedrag. Dit kan namelijk erg lastig zijn als je ’m uit zijn kooi wilt halen en je daarvoor je hand aan hem aanbied zodat hij erop kan klimmen. In plaats van op je hand te klimmen gaat hij eraan knabbelen… ja maar dat is niet de bedoeling ’hallo, hamster doe eens niet’. Je kunt wel tegen hem gaan praten maar dat helpt niet :-) wat je kunt doen om het knabbelen te voorkomen is:
 • • Hand niet aanbieden. Bied de eerste tijd niet je hand aan als je merkt dat hij juist dan aan je hand wil gaan knabbelen. Pak heb beter op (handen gevormd in een kommetje) en laat hem dan over je handen lopen. Het vanzelf op je hand lopen komt snel genoeg. Knabbelt hij niet als je, je hand aanbiedt dan kun je dit gewoon blijven doen.

  •Vinger niet aanbieden. Het is sowieso niet verstandig om je vinger aan te bieden aan een knaagdier, dus ook bij rusjes kun je dit beter niet doen. Het diertje weet niet zo goed wat hij ermee aan moet en meestal krijgt hij wat lekkers van die vingers en dus zal hij verward zijn op het moment dat je hem niets lekkers geeft maar wel een vinger voor zijn neus houdt. Hij kan in dit geval drie dingen doen:

  1.Hij loopt weg want er is niets lekkers.
  2. Hij gaat aan je vinder knabbelen.
  3.Hij gaat aan je vinder likken. Dit gebeurt overigens niet vaak, misschien als je klamme handen hebt en je vinders een beetje zoutig zijn.

  • Klamme handen. Als je klamme handen of zweterige handen zijn vochtig en zoutig. Hamsters vinden zout wel lekker en kunnen hierdoor dus aan je handen gaan knabbelen of zelfs bijten. In het beste geval gaan ze eraan liggen :-). Probeer als je weet dat je hamster kan gaan knabbelen om je handen even te wassen voordat je ‘m gaat aanhalen.

  • Vingers bewegen. Beweeg met je vingers of je hand zodra je hamster gaat knabbelen hierdoor leert hij dat het niet mag.

  • Blazen. Je kunt ook tegen zijn koppie aan blazen als hij knabbelt. Dit wordt door de hamster als onprettig ervaren en waarschijnlijk zal hij deze onprettige ervaring koppel aan het ongewenste gedrag en dit niet meer doen.
Je hoeft je om het knabbel vaak geen zorgen te maken dit gaat vanzelf over naarmate de hamster volwassen wordt of het wordt een stuk minder.

Naar boven

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten