Hamsterweetjes

(hamster species) Informatie over de verschillende hamstersoorten, vragen m.b.t. andere hamstersoorten zoals de Syrische Hamster, Campbelli Dwerghamster, Chinese Dwerghamster, Roborovski Dwerghamster en de Russische Dwerghamster.

Moderators: marika, Anneke

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Boykuh
Fokker
Fokker
Berichten: 7811
Lid geworden op: di apr 13, 2010 9:05 pm
Geslacht: Man
Locatie: Maarheeze
Contacteer:

Hamsterweetjes

Bericht door Boykuh » ma jul 18, 2011 5:30 pm

Hamsterweetjes
 • -De Russische Dwerghamster wordt ook wel de Dzjoengaarse dwerghamster genoemd; de Campbelli dwerghamster wordt ook vaak zo genoemd. Dat komt omdat Dzjoengaarse dwerghamster een verzamelnaam is voor zowel de Russische als de Campbelli dwerghamster. Beide soorten kunnen onderling gekruisd worden. Een deel van de nakomelingen is vruchtbaar. In het algemeen zijn dat soort kruisingen af te raden, omdat ze geen enkel doel dienen.Meestal kunnen dit soort kruisingen alleen goed gaat wanneer de dame in de kruising een Campbelli is, omdat de Russendame de grotere kleintjes van de Campbelli niet kan baren!

  -Tijdens een langer aanhoudende koude periode gaan de dieren niet in winterslaap. Wel kan hun vacht witte vlekken gaan vertonen, verbleken of geheel wit worden door de afnemende hoeveelheid daglicht. In de natuur dient de wintervacht als camouflage, ze vallen dan niet op in de sneeuw. De mannelijke dieren zijn met deze wintervacht niet vruchtbaar. Als huisdier gehouden Russische Dwerghamsters vertonen zelden hun witte wintervacht, of hun omgeving moet kunstmatig worden verduisterd.

  -De hamster behoort tot de woelmuisachtige. Strooi de bodembedekker daarom niet al te gelijkmatig uit zodat hij zijn graafinstinct nog een beetje kan uitleven. Het is een grappig gezicht hoe ze zich onder het zaagsel graven.

  -Niet alle hamstertjes reageren hetzelfde als ze in een nieuw huisje gezet worden. Schuwe dieren, die tijdens hun reis naar hun nieuwe huisje heel verschrikt in de doos zaten, kunnen het beste met doos en al in de kooi geplaatst worden, totdat ze uit zichzelf eruit durven.

  -In Engeland en Amerika worden de Russische Dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische Dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en geheel wit kan worden.

  -Een hamstertje kan in shock raken. Als je hamster ergens heel erg van schrikt of ergens vanaf valt , kan hij stok stijf blijven liggen en dit kan zelfs enkele minuten duren. Het beste wat je kunt doen. is het diertje in zijn hokje plaatsen en met rust laten.

  -De hersenen van een hamster wegen nog geen 1,5 gram.

  -De naam Merle is afgeleid uit het oud- Engelse 'milde', met de betekenis 'mild', en 'tryth', met de betekenis 'sterkte'. De naam betekent: de milde sterke.
Onderzoek naar de piepjes van jonge hamstertjes.
De voor ons hoorbare kreetjes van de jongen duren ongeveer 120 milliseconden, dit zijn hoorbare geluidjes die gemaakt worden met het strottenhoofd, dus met de stembanden, terwijl de ultrasone (niet hoorbaar) geluidjes worden "gefloten".
Hoe de moeder hier precies op reageert hebben ze nog niet onderzocht bij alle hamstersoorten. Men denkt dat de moeder hierop reageert en de jongen gaat verzamelen.
Bij ratten is daar meer onderzoek naar gedaan. Ook rattenpups maken ultrasone geluidjes wanneer ze het koud krijgen. Dit heeft meerdere effecten op moeder rat. Al 5 minuten nadat ze het ultrasone geluid van haar pups te horen krijgt, maakt ze een bepaald hormoon aan, prolactine genaamd. Dit hormoon stimuleert onder andere de aanmaak van moedermelk. Tegelijkertijd gaat zij ook specifiek moederlijk gedrag vertonen, zoals het bouwen van een nest en het zoeken en terughalen van de jonkies. De onderzoekers denken nu dat de ultrasone geluidjes van de jongen de aanmaak van dit hormoon stimuleert. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat er melk aangemaakt wordt en moederlijk gedrag optreedt.

Tik tak tik tak... hamstertijd hamsterjaren?
Ja het is echt zo we kunnen berekenen hoe oud de hamster echt is. Net als bij honden en katten.
Voor deze berekening hebben ze de volgende gegevens bekeken. De hamster wordt 3 jaar oud en de mensen wordt gemiddeld 76 jaar oud. Aan de hand van deze gegevens is uitgerekend dat een hamster iedere twee weken een jaar ouder wordt… dat zou dus betekenen dat je heel veel verjaardagen kunt vieren met je diertje.

Om erachter te komen wanneer hij precies jarig is, kijk hoeveel weken oud hij nu is en deel dat aantal (getal) door 2.
Neem nou het volgende voorbeeld:
Mijn hamster is nu 14 weken oud, dan moet je de volgende berekening maken: 14 : 2 = 7, dus is je hamster 7 jaar oud (hamsterleeftijd). Zo wordt hij elke twee weken een jaartje ouder.

Torpor
Torpor lijkt ook op winterslaap (inclusief de hypothermie), maar dan voor een kortere periode (enkele uren).

In oktober 2006 beweerde de Japanner Mitsutaka Uchikoshi dat hij 24 dagen in een winterslaap had doorgebracht nadat hij in slaap was gevallen toen het begon te sneeuwen. Dokters die hem onderzochten beweerden dat zijn lichaamstemperatuur zou zijn gezakt tot 22°C.

Zo’n periode begint bij de Russische Dwerghamstertjes ongeveer 30 tot 60 minuten voor zonsopgang en duurt gemiddeld zo tussen de 4 en 9 uur..
Aan het eind van zo’n periode is de lichaamstemperatuur van het diertje ongeveer 20 °C. Tijdens torpor wordt de stofwisseling tot zo’n 30% teruggeschroefd. De frequentie van de hartslag en de ademhaling gaan ook duidelijk omlaag.

Als hij na zo'n toestand weer bijkomt, kun je hem wat lauwwarm water met
suiker geven of een beetje Brinta en vooral warm houden.

Wat betekent een droom over een hamster ?
Hamsters zijn het symbool van gierigheid, vraatzucht, heftige zuinigheid en verzamelwoede.
Wie over een hamster of meerdere hamsters droomt is in het waakbestaan iemand die mogelijk aan het hamsteren is, gierig is of extreem zuinig.
De kleur van de hamster kan duidelijkheid geven over het gebied waarop de uitleg van toepassing is. Zo hebben bijvoorbeeld goudgele hamsters te maken met geestelijke en materiële zaken, roodbruine hamsters met liefdes aangelegenheden. Fel rode hamsters met strijd, bruine met aardse zaken.
Hamsters die ons bijten waarschuwen ons voor gierige mensen die ons niet zullen helpen als dat nodig zou zijn.
Slaan we een hamster dood dan rekenen we in het waakbestaan af met gierigheid voor onszelf of voor anderen. Een enkele keer stoppen we met onze verzameling.
Wie een hamster knuffelt, koestert zijn bezittingen, vaak ten koste van anderen.

Zou een hamster dromen in zijn slaapF ?
Wat denk jij? Zouden hamsters dromen hebben? Wat zouden ze dromen?
Op de laatste vraag zullen we waarschijnlijk nooit een antwoord op krijgen maar op de eerste twee zou mijn antwoord zijn: “Ja, ik denk wel dat een hamster droomt tijdens zijn schoonheidsslaapje.”
Als je een slapende hamster observeert, zul je soms stuiptrekkingen kunnen waarnemen en/of gepaard met kleine piepjes. De piepjes lijken een beetje op cavia piepjes.

Knabbelen
Sommige hamsters gaan aan je hand knabbelen maar waarom eigenlijk? Nou dat komt doordat je handen vaak zoutig zijn. Doordat je handen vaak een beetje klam zijn (zweten) komt er zout vrij en dit vinden heel veel dieren lekker.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, is onduidelijk. Het zou niet het geval moeten zijn als je goede hamster voeding geeft.
Vind je het niet leuk dat je hamster dit doet dan kun je zachtjes tegen zijn koppie aan blazen dan houdt hij er wel mee op.

-Chibi-
Nieuw Lid
Nieuw Lid
Berichten: 3
Lid geworden op: di jul 15, 2014 6:11 pm
Geslacht: Onbekend

Re: Hamsterweetjes

Bericht door -Chibi- » do jul 17, 2014 3:28 pm

Heeii, Ik heb mijn hamstertje nu ongeveer 1 en een halve maand en ben erg blij met haar. Bedankt voor deze weetjes :)! Ik vind happy_ het erg leuk om te weten allemaal.

Gebruikersavatar
silvia
Fokker
Fokker
Berichten: 17616
Lid geworden op: di okt 27, 2009 12:22 am
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 23
Locatie: De Meern Hamsters: 23
Contacteer:

Re: Hamsterweetjes

Bericht door silvia » vr jul 18, 2014 9:26 am

leuk die weetjes boy
Groetjes silvia
fokster van russische dwerghamster
Afbeelding

Gebruikersavatar
dierengek
Gouden Niveau 4.0
Gouden Niveau 4.0
Berichten: 22308
Lid geworden op: wo feb 03, 2010 3:36 pm
Geslacht: Vrouw

Re: Hamsterweetjes

Bericht door dierengek » do jul 24, 2014 8:49 pm

Leuk !

elvis de 1e
lid
lid
Berichten: 129
Lid geworden op: za jul 19, 2014 4:36 pm
Geslacht: Onbekend

Re: Hamsterweetjes

Bericht door elvis de 1e » vr jul 25, 2014 8:57 pm

Perfecto

Gebruikersavatar
nala
gewaardeerd lid
gewaardeerd lid
Berichten: 1148
Lid geworden op: zo mar 30, 2014 9:00 pm
Geslacht: Vrouw
Locatie: omgeving bergen op zoom

Re: Hamsterweetjes

Bericht door nala » vr jul 25, 2014 9:08 pm

Ik lees het nu pas
Maar echt leuk deze weetjes
Knuffeltje ,s
Nala
Malika
jillz en dopey
jabba de hutt
nadira
snowy
minion
bellie's
isla ,, ayla ,, maysa ,, fara ,, celine ,, vlo

Gebruikersavatar
Zootje
gewaardeerd lid
gewaardeerd lid
Berichten: 3895
Lid geworden op: wo apr 04, 2012 1:38 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 5
Locatie: Aalst (België)

Re: Hamsterweetjes

Bericht door Zootje » vr jul 25, 2014 9:59 pm

Wat leuk die weetjes :)
Groetjes Zoë
Russische dwerghamster: Basje
Campbelli dwerghamsters: Gijsje, Donny & Flynn
---------------------------------
Slaap zacht
Bailey, Mouse, Alice, Nova, Neytiri

Gebruikersavatar
Corine*Kiwie*
nieuw lid
nieuw lid
Berichten: 55
Lid geworden op: zo apr 07, 2013 7:41 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 3
Locatie: Dordrecht

Re: Hamsterweetjes

Bericht door Corine*Kiwie* » di nov 11, 2014 1:32 pm

Leuke weetjes! Weer wat geleerd, zo bejaard is mn syr helemaal niet hij is nog maar 41 ^.^
Liefs, Corine en de beestjes;
Syrtje Cinna
Bellies Finn en Sid
Katten Floris en Lizzy


†Ukkie, Mini, Kiwie Lychee en Mokka
~Net toen de rups dacht dat zijn leven voorbij was, werd hij een vlinder~

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten