FAQ - Hamstersoorten

(hamster species) Informatie over de verschillende hamstersoorten, vragen m.b.t. andere hamstersoorten zoals de Syrische Hamster, Campbelli Dwerghamster, Chinese Dwerghamster, Roborovski Dwerghamster en de Russische Dwerghamster.

Moderators: marika, Anneke

Plaats reactie
Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » za nov 28, 2009 11:36 am

Afbeelding

In deze FAQ vind je een algemene omschrijving van de vijf bekendste hamstersoorten:
Afbeelding Alle teksten, plaatjes ideeën die op dit forum gepubliceerd worden zijn eigendom van het forum en de leden, het is dan ook niet toegestaan om intellectuele eigendommen (teksten,plaatjes, foto's etc.) te kopiëren zonder toestemming van de beheerder of de moderators.
Laatst gewijzigd door marika op vr aug 06, 2010 4:56 pm, 6 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di jul 27, 2010 12:19 pm

De Syrische Hamster (Goudhamster)

De goudhamster (Mesocricetus auratus), ook wel Syrische hamster of Syrische goudhamster genoemd, is een knaagdier uit de familie Cricetidae. Hij komt oorspronkelijk voor in Syrië. Het dier wordt veel gehouden als huisdier en in laboratoria, en is de bekendste hamstersoort. In het wild is hij bedreigd. In 1839 werd de soort ontdekt door de Britse zoöloog George Robert Waterhouse. Rond 1930 werd er in Syrië een vrouwtje met twaalf jongen ontdekt, en overgebracht naar Israël. In 1931 werden nakomelingen van deze dieren naar Engeland gebracht. Alle goudhamsters die tegenwoordig als huisdier worden gehouden, stammen waarschijnlijk af van deze dieren. Over het leven van de schuwe in het wild levende goudhamster is tot op heden nagenoeg niets bekend.

De goudhamster is een 12,5 tot 17,5 centimeter groot knaagdier met een klein staartje van zo'n 15 millimeter. Hij kan 100 tot 200 gram wegen. Hij heeft een oranjekleurige vacht met een grijswitte onderzijde. Er loopt een donkere streep van zijn wang tot de nek. Ook de haren op zijn rug en voorhoofd hebben donkere uiteinden. Gedomesticeerde dieren komen in meerdere kleurvarianten voor, zoals zwart, oranje, wit, crème, off-white (gebroken wit) en bruin. Ook zijn er hamsters met vlekken, witbanden (een witte buik en rug) en extra lange haren.

De goudhamster is een nachtdier, dat voorkomt in de steppe en woestijnen van Aleppo, Syrië. Overdag verblijven ze in een zelfgegraven ondergronds hol, tot twee meter diep. 's Avonds komt hij tevoorschijn. Hij voedt zich voornamelijk met gras en granen, maar ook ander plantaardig materiaal als zaden en noten, en dierlijk materiaal als insecten (waaronder kevers, vliegen, mieren, kakkerlakken, wantsen en wespen), wormen en slakken staan op zijn dieet. Met zijn wangzakken vervoert de goudhamster het voedsel naar een ondergrondse opslagplaats. De goudhamster is een solitaire soort, die agressief is tegenover soortgenoten. Hij heeft een uitstekend gehoor en reukvermogen. Waarschijnlijk kan de goudhamster individuen uit elkaar houden door middel van geur.

In het wild krijgt een goudhamster een nestje in een hol, dat tot één meter onder de grond ligt. Hier krijgt de goudhamster zo'n 4 tot 20 jongen per keer, al ligt het gemiddelde op 8 jongen per worp. De goudhamster kan wel zeven worpen per jaar krijgen. De draagtijd is 16-18 dagen. Na twee dagen gaan de oogjes open, worden ze ongeveer drie weken gezoogd en zijn de jongen met vijf weken geslachtsrijp. De goudhamster wordt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar oud. Goudhamsters vertonen "draagverstarring". Als een hamster wordt opgepakt, houdt hij zich stijf. Jongen kunnen zo sneller worden vervoerd door de moeder bij gevaar.

In gevangenschap is het af te raden de Syrische hamster in de zelfde kooi als andere hamsters te houden. Doordat de Syrische hamster solitair is kan dit op gevechten uitlopen. De Syrische hamster heeft een kooi van minimaal 60 x 40 nodig en een looprad met een doorsnede van minimaal 18 cm. Het gebruik van hamsterwol/hamsternest is niet aan te raden. Hamsters kunnen hierin stikken en/of pootjes verliezen.

Naar boven
Laatst gewijzigd door marika op di jul 27, 2010 12:32 pm, 3 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di jul 27, 2010 12:20 pm

Campbelli Dwerghamster

De Latijnse naam voor de Campbelli dwerghamster is Phodopus sungorus campbelli. Het tweede deel van een Latijnse naam geven de soort aan. De Russische en de Campbelli dwerghamster behoren dus tot de dezelfde soort. Het derde deel van de Latijnse naam geeft de ondersoort aan en daarin zit hem het verschil tussen beide soorten (sungorus en campbelli)
De Campbelli dwerghamster is nauw verwant aan de Russische dwerghamster.
Ze kunnen zelfs met elkaar worden gekruist, maar dit is niet goed voor het in stand houden van beide soorten.
De Campbelli dwerghamster leeft van oorsprong op de meer oostelijk gelegen steppen, vooral in het noorden van Mongolië en China.
In 1983 kwamen de eerste 28 Campbelli's naar Nederland. De Campbelli lijkt vanwege zijn dikkere en warrigere vacht iets groter dan de Russische dwerghamster, maar is dat in feite niet. Campbelli's hebben echter wel de neiging in gevangenschap wat dikker te worden dan de Russen.
De vacht van de Campelli is geel-bruinachtig met een dunne scherp afgetekende aalstreep. 's Winters wordt de vacht wat grijzer, maar niet zo wit als die van zijn Russische broertje. Ook de Campbelli heeft behaarde voetzolen.
De Latijnse naam voor de Campbelli dwerghamster is Phodopus sungorus campbelli. Het tweede deel van een Latijnse naam geven de soort aan. De Russische en de Campbelli dwerghamster behoren dus tot de dezelfde soort. Het derde deel van de Latijnse naam geeft de ondersoort aan en daarin zit hem het verschil tussen beide soorten (sungorus en campbelli).

Naar boven
Laatst gewijzigd door marika op di jul 27, 2010 12:43 pm, 3 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di jul 27, 2010 12:21 pm

Chinese Dwerghamster

Bij chineesjes heb je nu 5 kleuren/tekeningen:
  • - Wildkleur
    - Gevlekt
    - Wit
    - Bont
    - Gestreept
De Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) behoort tot de langstaart dwerghamsters. Hij komt het meest voor in het noorden van China. Doordat deze een langstaart- dwerghamster is, is hij niet nauw verwant aan andere dwerghamsters. Ook deze dwerghamster leeft op de steppe, is te vinden in bossen en in door mensen bewoonde gebieden.
De Chinese dwerghamster komt al 30 jaar in Nederland voor. Vroeger was het de meest voorkomende dwerghamster, maar tegenwoordig zie je hem niet meer zo vaak.
In vergelijking met de andere hamsters valt waarschijnlijk al snel op dat deze hamster een langgerekt lichaam heeft met een goed zichtbare staart in tegenstelling tot de andere dwerghamsters die kleine "bolletjes" zijn en waarvan het staartje nauwelijks zichtbaar is. De pels van het Chineesje is ook niet zo wollig. De haren liggen glad op de huid. De vacht is meestal grijsbruin met hele fijne, zwarte puntjes. De aalstreep over de rug is dun, donkerbruin en niet altijd even goed zichtbaar. De buik is lichtgrijs. De Chinese dwerghamster heeft donkere oren met een lichte rand. Een variant is de gevlekte Chinese dwerghamster, die een overwegend witgrijze vacht heeft met dezelfde tekening en accenten.
Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is goed te zien: het mannetje heeft een opvallende grote balzak. Hierdoor loopt het lichaam van een mannetje uit tot een punt, en bij een vrouwtje loopt het lichaam mooi rond uit.
Ze worden gemiddeld 4 jaar oud, dat is ouder dan de andere dwerghamsters. Ook zijn ze iets sneller en hebben graag veel klimmogelijkheden in hun kooi. Daardoor zijn ze ook minder snel tam en knuffelbaar. Het zijn absoluut geen groepsdieren probeer ook geen twee vrouwtjes bij elkaar. U kan ook vogelzand in de kooi proberen, de dwerghamsters vinden het fijn er in te rollen. Als U maden of andere dierlijke eiwitten vies vindt, kunt u ook kattenbrokjes gebruiken, hier zitten de dierlijke eiwitten ook in. Verder kunt u wat wol in de kooi leggen, dit wordt zeer gewaardeerd als nestmateriaal (in het nest brengen ze de grootste deel van de dag door).

Naar boven
Laatst gewijzigd door marika op di jul 27, 2010 12:47 pm, 3 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di jul 27, 2010 12:22 pm

Russische Dwerghamster

De Russische Dwerghamster komt oorspronkelijk uit Siberië,.Mantsjoerije en de noordelijke delen van China.
Dit diertje leeft van alle dwerghamsters in de meest noordelijke streken.
De Russische Dwerghamster wordt ook wel een Dzjoengaarse (een gebied in het noordwesten van China heet Dzjoengarije) of een Siberische hamster genoemd.
De naam Dzjoengaarse dwerghamster is verraderlijk omdat deze naam voor zowel de Russische Dwerghamster als voor de Campbelli dwerghamster gebruikt wordt.
In Engeland en Amerika worden de Russische Dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische Dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en geheel wit kan worden.

De Latijnse naam voor Russische Dwerghamster is Phodopus sungorus. Veel mensen noemen de Russische Dwerghamster niet altijd Russische Dwerghamster maar zoeken ze er een afkorting voor. Het meeste noemen we ze russen of rus.

De Russische Dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven (Pallas, 1773). In de jaren '60 kwam de wetenschapper Dr. Figala naar het Max-Planck-Instituut (West-Duitsland) met twee in het wild gevangen koppels Russische Dwerghamsters. Ze waren in omgeving van Omsk te West-Siberië gevangen. Beide koppels kregen nageslacht. Het was de wetenschapper Klaus Hoffmann die bij het observeren van deze dieren ontdekte dat er seizoengebonden veranderingen in lichaamsgewicht en kleur optraden. Hij vond ze voor de wetenschap erg waardevol. Via Klaus Hoffmann zijn de Russische Dwerghamsters onder andere wetenschappers verspreid. Begin jaren '70 zijn de eerste exemplaren naar Nederland gekomen.

Naar boven
Laatst gewijzigd door marika op di jul 27, 2010 1:00 pm, 3 keer totaal gewijzigd.

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Bericht door Janneke G » di jul 27, 2010 12:23 pm

Roborovski Dwerghamster

De woestijndwerghamster, Roborovskihamster, Roborovskidwerghamster of Roborovski (Phodopus roborovskii) is een dwerghamster die van oorsprong uit Mongolië komt. Deze hamster wordt ook wel Robbie of Robo genoemd. Het is één van de 5 soorten hamsters die als huisdier worden gehouden.
Deze hamstersoort is de kleinste hamstersoort. Ze worden ongeveer 8-9 cm lang. Ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Bij deze soort ontbreekt in tegenstelling tot de andere dwerghamsters de aalstreep. De buik is wit, de oortjes roze en de vacht geelbruin met een grijze onderlaag. Het staartje is nauwelijks waarneembaar. Soms lijkt het geel op de rug wat roestig. De oogjes zijn gitzwart en erboven bevinden zich witte vlekjes die op wenkbrauwen lijken.
De dwerghamster is een kortstaart dwerghamster, maar met zijn geelbruine kleur en opvallende snor heeft hij een heel ander uiterlijk dan de beide andere kortstaartjes. De Roborovski dwerghamster leeft van oorsprong in West- en Zuid-Mongolië, een dor en droog gebied met veel half woestijnen. In echte woestijnen komen dwerghamsters niet voor.
In 1982 werden de eerste Roborovski dwerghamsters door een liefhebber uit Duitsland meegenomen naar Nederland. Hoewel ze dus langer in Nederland zijn dan de Campbelli’s zijn ze veel minder bekend. Dit komt omdat de Roborovski's maar heel weinig jongen

kregen, vooral in de eerste jaren van hun verblijf in Nederland. In de vrije natuur krijgt een vrouwtje namelijk haar hele leven maar twee à drie nestjes. Tegenwoordig heeft hij zich aan het leven in gevangenschap aangepast en krijgen ze dan ook meer jongen. Toch blijft de Roborovski dwerghamster een weinig voorkomende dwerghamster soort, die niet officieel is erkend.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:09 am

De Langstaart Dwerghamster

De Langstaart dwerghamster heeft een hele lange staart voor een dwerghamster deze is maarliefst 3 tot 4,5 cm lang.
De lengte van zijn lichaam varieert tussen de 8 en de 12 cm. De dekkleur is grijsgeel.
Hij heeft geen aalstreep. De buikkleur is wittig.
Op de kop en nek zitten wat kleine vlekjes. De Langstaart dwerghamster komt voor in grote gebieden van Centraal Azië.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:10 am

De Molhamster

Hij leeft bijna uitsluitend onder de grond. De molhamsters graven hele holencomplexen met voorraadschuren, nestruimten en toiletten.
Bij het bekend maken van de positieflijst voor de zoogdieren in augustus 2000 beweerde een dierenhandelaar die men een interview afnam dat “men nu nog wel de Syrische Hamster mag houden, maar niet meer deze Molhamster”. Hierbij werd een beeld getoond van een simpele zwarte Syrische.
De Molhamster bestaat echter wel degelijk en mag inderdaad niet gehouden worden, maar dit is een dier dat ook door de liefhebber op praktisch vlak moeilijk kàn gehouden worden, wil men zijn natuurlijk habitat een beetje respecteren.
De Molhamster behoort tot de familie van de hamster- en woelmuisachtigen (Cricetidae). De subfamilie van de Molhamsters (Myospalacini) kent maar één geslacht (Myospalax) met 5 soorten, waaronder de Molhamster (Myospalax myospalax), de Chinese Molhamster (Myospalax psilurus), M. fontanierii, M. rothschildi en de Daurische Molhamster (Myospalax aspalax). Ze komen voor in het oosten van Rusland (Siberië), Mongolië en het noorden van China.
Deze dieren hebben zich volledig aangepast aan een leven onder de grond en komen slechts zelden aan de oppervlakte. Ze zien er gestroomlijnd en molachtig uit, met drie sterk uitgegroeide klauwen aan elke voorvoet.
Hiermee ontwikkelen ze een indrukwekkende graafsnelheid. Observaties in de natuur hebben getoond dat deze dieren op 12 minuten tijd een gang kunnen graven in leem van 70 cm lang en 30 cm diep. De dieren zijn de hele dag actief en ze houden geen winterslaap.
Indien ze wortels van bomen en struiken tegenkomen worden deze met de stevige knaagtanden doorgebeten.
In hun natuurlijke habitat worden ze soms als een echte plaag beschouwd. In tegenstelling tot de mollen zijn het niet alleen insecten- en wormeneters, maar hebben een hoofdzakelijk plantaardig menu. Ze graven voedselgangen onder graan- en groentevelden, waar ze de graanhalmen naar beneden trekken en in een voorraadkamer opstapelen. Groenten zoals uien worden van onderen aangevreten en uitgeknaagd.
Ze brengen in normale omstandigheden slechts één nest per jaar voort, meestal in maart of april. De worpgrootte varieert van 4 tot 6 jongen. Deze worden geboren in een nesthol dat zich tot 2 m onder de grond kan bevinden.
Eddy Van Hoorebeke.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:10 am

De Trekhamster

De trekhamster (Cricetulus migratorius) is een kleine hamstersoort uit West- & Centraal-Azië en de Balkan.
De trekhamster is een vrij kleine hamster, zo groot als een woelmuis. Hij heeft een grijze vacht. Hij verschilt van de woelmuizen door de grotere ogen en oren en een kortere staart. De trekhamster heeft een kop-romplengte van 80 tot 117 millimeter, een gewicht van 33 tot 38 gram en een staartje van 22 tot 28 millimeter.
De trekhamster komt voor in graslanden, landbouwgebieden, maïsvelden, tuinen en bosachtige streken, waaronder steile beboste hellingen. De trekhamster leeft voornamelijk op de Aziatische steppen, van de Oekraïne en Turkije tot Israël, Pakistan en Mongolië. In Europa komt hij westwaarts voor tot Roemenië en Oost-Griekenland.
Het is een solitair nacht- en schemeringsdier. De trekhamster voedt zich met zaden, wortels, jonge scheuten en granen, aangevuld met insecten. Bij gevaar laat de hamster zich op zijn rug vallen, waarbij hij zijn mond openhoudt en zijn snijtanden toont. 's Winters daalt de activiteit; mogelijk houdt de trekhamster een winterslaap.
Overdag rust hij in zijn hol. Het hol bestaat uit een gangenstelsel, dat wel anderhalve meter diep kan zijn en bestaat uit verscheidene nest- en opslagkamers. Een nestkamer wordt bekleed met zacht materiaal als gras en ander plantaardig materiaal, soms ook met wol en veren. Het gangenstelsel heeft één tot vijf ingangen.
In Armenië plant de trekhamster zich het gehele jaar door voort. Na een draagtijd van 17 tot 22 dagen worden twee tot elf jongen geboren. Meestal krijgt een vrouwtje drie tot vier worpen in een jaar. Enkel het vrouwtje zorgt voor de jongen.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:12 am

De Muishamster

Muishamsters (familie Calomyscidae; geslacht Calomyscus) zijn een familie van knaagdieren die voorkomt van in Syrië en van Azerbeidzjan en Iran tot Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Daar leven ze in rots- en woestijnachtige gebieden. Ze zijn daarnaast bekend van het Laat-Mioceen en mogelijk het Vroeg-Plioceen van Europa. Er zijn ook Vroeg-Pliocene fossielen bekend van het Griekse eiland Rodos.
Tot het artikel van Vorontzov & Potapova (1979) werden de muishamsters meestal tot de Amerikaanse onderfamilie Sigmodontinae gerekend, als nauwe verwanten van Peromyscus, maar Vorontzov & Potapova plaatsten hen als een tribus binnen de Cricetinae. Later is er ook gesuggereerd dat Calomyscus het enige levende geslacht is dat bij de uitgestorven onderfamilie Myocricetodontinae hoort. Er schijnen ook overeenkomsten met Democricetodon te zijn. Later onderzoek weerspreekt echter beide verwantschappen. Musser & Carleton (1993) plaatsten het geslacht in een aparte onderfamilie Calomyscinae. Steppan et al. (2004), in hun fylogenetische analyse van de Muridae, toonden aan dat Calomyscus aan geen enkel ander lid van de Muroidea nauw verwant was, zodat het geslacht in een aparte familie Calomyscidae werd geplaatst. Muishamsters hebben dezelfde soort kiezen als echte hamsters, maar ze missen de wangzakken en korte staart van de echte hamsters. Omdat ze mogelijk de enige levende leden van de Cricetodontinae zijn, worden ze wel levende fossielen genoemd.
Hoewel alle soorten muishamsters vroeger als ondersoorten van Calomyscus bailwardi beschouwd, worden er nu zo'n acht soorten onderscheiden op basis van verschillen in grootte, chromosomen, en andere verschillen. Het is goed mogelijk dat er nog onbeschreven soorten zijn. De hier gebruikte indeling met acht soorten volgt Musser & Carleton (2005).
De muishamster die in Europa soms als huisdier wordt gehouden (meestal Calomys bailwardi mystax of Calomyscus bailwardi genoemd) is waarschijnlijk C. mystax of C. elburzensis (=C. firiusaensis). Deze muishamsters worden niet in dierenwinkels verkocht, maar alleen door fokkers, zodat alleen "echte" knaagdierliefhebbers ze hebben.
Van muishamsters is bekend dat ze het langste leven van alle Muroidea. In gevangenschap hebben ze 9 jaar, 3 maanden en 19 dagen geleefd, en ze leven vaak wel vier jaar lang. Dit en het feit dat ze zich langzaam voortplanten suggereert dat ze wat betreft de voortplantingsbiologie meer op eekhoorns (Sciuridae) en Hystricognathi lijken dan op andere Muroidea.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:13 am

De Daurische Dwerghamster

Qua uiterlijk lijkt deze dwerghamster soort sterk op de Chinese Dwerghamster. Wat zijn staart betreft is het een echte langstaart dwerghamster. De staart heeft een gemiddelde lengte van 2-3 cm.
Zijn lichaamslengte varieert tussen de 8 en 13 cm en is dan ook iets groter dan de Chinese Dwerghamster.
De dekkleur van de Daurische Dwerghamster zit een beetje tussen grijs en een roodbruine kleur.
Hij heeft ook een zwarte aalstreep die vanaf zijn koppie tot aan zijn staart loopt. Zijn voetzolen zijn in de winter behaard, ter bescherming voor de kou. In de zomer zijn ze kaal.
De Daurische dwerghamster leeft op de steppen en in de hafwoestijnen van Centraal Azië.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:14 am

De Roemeense Hamster

De Roemeense hamster (Mesocricetus newtoni) is een wilde hamster, verwant aan de Syrische goudhamster, die enkel voorkomt langs de noordwestkust van de Zwarte Zee.
Met de goudhamster kan de Roemeense hamster jongen krijgen, maar deze zijn onvruchtbaar. Tussen de twee dieren zitten verschillen in het aantal chromosomen: de Roemeense hamster heeft er 38, de goudhamster 44
De Roemeense hamster lijkt op de goudhamster. De vacht is echter wat doffer gekleurd. De buik van de Roemeense hamster is bijna geheel wit. Op de kruin heeft de hamster een donker gebied, die in een streep naar achteren loopt en ophoudt bij de schouderbladen. Tussen de onderste rand van de wang en de zijkant van de schouder loopt een zwarte streep.
De Roemeense hamster is 13 tot 18 centimeter lang en 80 tot 115 gram zwaar. Het staartje is slechts 12 tot 20 millimeter lang.
De Roemeense hamster is een nachtdier, dat overdag rust in zijn gangenstelsel. Een gangenstelsel bestaat uit meerdere gangen en kamers, die dienen als nestkamer of als opslagkamer. De gangen en holen kunnen vrij dicht onder het grondoppervlak liggen. De Roemeense hamster leeft solitair, en indringers in zijn gangenstelsel worden weggejaagd.
In gevangenschap is waargenomen dat onder mannetjes de sociale positie wordt bepaald door de grootte van de klieren op de flanken. De flanken van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes. Met de flanken schuren de dieren langs objecten.
De Roemeense hamster eet groene plantendelen, zaden, vruchten, maar ook vlees. De hamster heeft wangzakken, waarin voedsel kan worden vervoerd.
In het wild plant het dier zich enkel in de lente en de zomer voort. Na een draagtijd van vijftien dagen worden één tot twaalf jongen per worp geboren. Deze jongen zijn na 56 tot 70 dagen geslachtsrijp.
De Roemeense hamster komt voor in graslanden, cultuursteppen, ruig gras langs de rand van velden, beboste hellingen en droge rotsachtige steppen. Hij komt enkel voor rond de Zwarte Zee, in Oost- en Zuid -Roemenië, Noord- Bulgarije, Moldavië en Zuid- Oekraïne.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:15 am

De Turkse hamster

De Turkse hamster is nauw verwant aan de Syrische Hamster maar heeft een temperamentvoller zelfs agressief karakter, waardoor zijn populariteit niet hoog is.
Deze hamstersoort wordt ook wel als huisdier gehouden maar is lang niet zo bekend als zijn bekende broertjes en zusjes. De Turkse hamster wordt meer als laboratorium hamster gehouden.
Het leefgebied van deze knager is Turkije, Libanon en Israel.
Deze dieren leven net als de Syrische Hamster Solitair. De Turkse hamster wordt ongeveer 2 jaar oud.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:16 am

De Eversman Dwerghamster

De Eversmann dwerghamster is één van de grotere dwerghamster soorten.
Hij is ongeveer 15 cm groot. Hij heeft een klein staartje van ongeveer 2-3 cm. De dekkleur is donkerbruin / roodbruin en de onderkleur is lichtgrijs tot wit. Op de borst heeft hij een bruinachtige vlek. De Eversmann dwerghamster komt voor van Kazachstan tot Mongolië. Hij wordt niet als huisdier gehouden.

Naar boven

Janneke G
superlid
superlid
Berichten: 5140
Lid geworden op: do jul 01, 2010 4:07 pm
Geslacht: Vrouw
Aantal hamsters: 0
Locatie: Budel
Contacteer:

Re: FAQ - Hamstersoorten

Bericht door Janneke G » vr jul 01, 2011 11:17 am

De Mongoolse Dwerghamster

De Mongoolse Dwerghamster heeft een iets langere staart van zo’n 5 cm. De vrouwtjes hebben een staart tussen de 2 en 3,5 cm, deze is dus iets korter dan die van de mannetjes. De lichaamslechte van deze hamster ligt tussen de 10 a 15 cm.
De dekkleur is geelachtig grijsbruin en de buikkleur is wit.
Hij heeft geen borstvlekken.
Deze dwerghamster soort lijkt qua karakter en uiterlijk sterk op de Eversmann dwerghamster.
Ze zijn echter niet verwant aan elkaar omdat ze allebei een ander aantal chromosomen hebben zijn het dus aparte soorten.
De jongen van de Mongoolse dwerghamster komen geheel grijs ter wereld en krijgen pas later de geelgrijze kleur. Deze soort wordt niet in gevangenschap gehouden.
De Mongoolse dwerghamster komt in Mongolië voor.

Naar boven

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten