Hamsterscaping

Afbeelding

Aquascape, hét geheim achter weelderige, adembenemende aquaria. … Met aquascaping wordt een natuurlijke onderwaterwereld met optische illusies gecreëerd. De beste aquascapers maken een meesterwerk door middel van het optimaal rangschikken van planten, stenen en kienhout.

Vanaf het moment dat ik mijn stage ging vervolgen in een Dierenspeciaalzaak probeerde ik het welzijn van de dieren hoog te houden. Dit is best lastig want je moet oude gewoontes er uit zien te krijgen en daar tegenover ook nog eens laten zien dat het daadwerkelijk iets oplevert voor beide kanten. Dit kost tijd en gaat met kleine stapjes. Maar waar een wil is, is een weg. En die weg naar betere welzijn noemen we: Hamsterscaping

Want wat een Aquascaper onderwater kan, kunnen wij voor onze hamsters ook bovenwater.

Let op: De afmetingen zijn in eerste instantie gericht op de Russische Dwerghamster & de Roborovski dwerghamster. Oók voor een Syrische hamster is dit mogelijk maar kies voor een grotere ruimte.
Afbeelding
Afbeelding

Je kiest voor ‘Hamsterscaping’ als je wilt open staan om de welzijn van je (dwerg)hamster te verbeteren. ‘Hamsterscaping’ heeft namelijk als doel om je (dwerg)hamster een zo goed mogelijk ingericht verblijf aan te bieden waar in zijn of haar natuurlijke gedrag naar boven gehaald wordt. Dat heeft natuurlijk voor jou als eigenaar zijnde ook een hoop voordelen. Maar we moeten in eerste instantie denken vanuit het dier: Hoe geef ik mijn (dwerg)hamster een zo goed en fijn mogelijk leventje? Dan begin je bij het begin en dat is zijn of haar verblijf.

Een aantal voordelen op een rijtje,

Adviesmaten voor een Russische Dwerghamster is minimaal 80x35cm,
Het aanbieden van een grotere ruimte zorgt voor meer beweging; dus minder kans op overgewicht. Minder tot geen stereotype gedrag; wat ook niet kan overslaan in agressief gedrag.
De mogelijkheid om minimaal 15 tot 30cm bodembedekking te bieden,
Een (dwerg)hamster is van nature een dier die zo diep mogelijk onder de grond leeft. Hier voelen zij zich veilig. Ze graven behoorlijk wat af en maken verschillende tunnels en kamers.
De manier van inrichten heeft een hoop voordelen,
Hamsterscaping bied een bepaalde manier van inrichten waar door de (dwerg)hamster, een prooidier, zich op zijn of haar gemak kan voelen en dus nieuwsgieriger naar de mens kan zijn. Het voorkomt zogenaamde ‘pleinvrees’ en helpt de (dwerg)hamster op een veilige plek zijn tunnels te maken.
Minder schoonmaken.
Door gebruik te maken van een grotere ruimte en meer bodembedekking zorg je er voor dat je veel minder hoeft schoon te maken. Een verblijf van 80x35cm hoef je, bij een goede inrichting, maar één keer in de 8 tot 12 weken te verschonen. Een verblijf van 120x50cm verschoon je wanneer jij het nodig vind! En dit kan oplopen tot zo’n 4 tot 6 maanden.
Alles bij elkaar,
Een vriendelijk diertje die zich op zijn of haar gemak voelt en zijn volledige instinct en natuurlijke behoeften kan uiten. En daarnaast ziet het er ook nog eens ontzettend leuk uit en heeft het wat creativiteit van jou nodig

Afbeelding
Om te kunnen Scapen hebben we een aantal handvaten om er voor te kunnen zorgen dat de basis goed is. Deze basis verschilt per type hamster. De uiteindelijke inrichting blijft het zelfde maar voor bepaalde type hamsters heb je meerdere attributen nodig of juist grotere attributen.
 • Een glazen verblijf zoals een aquarium of terrarium (let op de hoogte van de deurtjes)
 • Russische Dwerghamster: minimaal 80×35. Syrische hamster: minimaal 100×50
 • Roborovski of Campbelli dwerghamster? minimaal 80×35 afhankelijk van de hoeveelheid dieren
 • Een loopwiel, bij voorkeur van hout vanwege de natuurlijke uitstraling
 • Russische Dwerghamster: minimaal 16,5cm. Syrische hamster: minimaal 25/30cm
 • Roborovski of Campbelli dwerghamster? meerdere loopwielen van 16,5cm
 • Minimaal drie ladders. Eén voor de zandbak en minimaal twee voor extra lagen bodembedekking
 • Minimaal één kurkschors
 • Minimaal één wijnrank (deels ingraven)
 • Minimaal één ‘groot’ huis
 • Minimaal één ‘kleiner’ huis
 • Twee soorten bodembedekkingen zoals Zaagsel(plospan) en Hennepvezel(mini hemp)
 • Chinchilla badzand
 • Voer & water bakje
Als extra kan je de bak decoreren met gevriesdroogd mos, verschillende plantjes zoals gierst en lijnzaad, verschillende carefresh varianten of terrarium bodembedekkingen.

Natuurlijk adviseren we om een zo groot mogelijke ruimte te gebruiken ondanks de adviesmaten (daar mag je niet onder zitten). Houd er alleen wel rekening mee dat als je een grotere ruimte hebt, je deze ook dusdanig moet inrichten dat je hamster zich nog steeds veilig voelt. Je gaat dus gebruik maken van meer materialen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk maar mag je niet vergeten tijdens de aanschaf van je bak! Het moet namelijk allemaal in orde zijn voordat je hamstertje er in komt te wonen.

Afbeelding
Afbeelding
Het is lastig om uit te leggen hoe je iets moet doen. Uiteindelijk vergt het natuurlijk ook wel iets van creativiteit maar als je wilt kun je de volgende stappen volgen en dan kom je al een heel eind!
 • Stap 1: Kies de plek van je zandbad en hoe groot deze wordt. Bij voorkeur in een hoek zodat je voldoende hoogte kunt creëren met de rest van de ruimte. Op deze plek plaats je een kort of een lange ladder(1).
 • Stap 2: Je bouwt nu het skelet langzaam op. Een skelet is een soort van ‘bouwen op het droge’. Je gaat kijken wat je waar wilt plaatsen en hoe je bepaalde spullen veilig kan ingraven. Je bouwt vanaf de zandbad. Je kiest de plek van het hoofdhuis(1), het loopwiel(1) en waar je de wijnrank(1) en kurktunnel(1) gaat plaatsen.
 • Stap 3: Als je dat een beetje in je hoofd hebt ga je de bak vullen met bodembedekking. Dit doe je net zo hoog als dat ladder(1) is. Je mengt zaagsel(plospan) en hennepvezel(mini hemp) goed door elkaar en je zult merken dat het zaagsel echt voor stevigheid gaat zorgen.
 • Stap 4: Je plaatst opnieuw het hoofdhuis(1) op de juiste plek. En bouwt je skelet nu niet meer op het ‘droge’ maar in het zaagsel. Zorg dat een wijnrank(1) altijd op de bodem rust of op een ladder. Als je het idee hebt dat de eerste verdieping naar wens is kun je de volgende ladder(2) plaatsen.
 • Stap 5: Opnieuw vul je de ruimte achter de ladder(2) met een dikke laag bodembedekking die helemaal tot aan de rand komt. Een handige tip: druk de bodembedekking altijd even iets aan. Er zit veel lucht tussen de bodembedekkingen en als je dit niet doet zal het sneller inzakken. Nu je de bodem hebt aangevuld ga je verder met ‘scapen’. Wat kwam er ook alweer op dit niveau?
 • Stap 6: Tijd voor de aller laatste ladder(3). Je zal zien dat de bodembedekking nu hoog is en dat je geen hoge attributen moet plaatsen op deze laatste verdieping. Maar een kleiner/extra huis(2) is wel handig. Wellicht heb je wel gekozen voor een huis(2) met een plat dak en kun je hier een waterbakje(1) op plaatsen!
 • Stap 7: Als je het gevoel hebt dat je bak vol oogt en voldoende verstopmogelijkheden biedt. Als je het gevoel hebt dat je alles hebt gebruikt: hoofdhuis(1), kleiner/extra huis(2), loopwiel(1), ladder(3), wijnrank(1), kurktunnel(1) en voer&waterbakje(2). Dan wordt het tijd om de boel af te maken met een finishing touch! Dit kan zijn: Gevriesdroogd mos, Carefresh blauw of wit, JR Farm plantjes, of andere creatieve spullen!
 • Stap 8: Alles er op en er aan? Nu voeg je het zand toe in de (zo schoon mogelijke) zandbad. Een paar cm zand is voldoende. Dit hoeft echt niet helemaal tot aan de rand van de ladder(1).
 • Stap 9: Tijd voor je hamster om te gaan genieten!
Extra tips: Plaats spullen niet langs de zijkant van je aquarium maar gebruik de hele bak!

Deze uitleg is gebaseerd op een 80cm aquarium. In een grotere bak heb je meer ruimte te vullen en heb je ook behoefte aan meer attributen.

Heb je nu echt nog het gevoel dat je er nog niet helemaal uit komt? En heb je zin om dit eens in levende lijve uit te proberen met handige tips en tricks? Volg dan een Workshop ‘Hamsterscapen’ bij Dierenspeciaalzaak Wesdijk.
Deze workshop wordt vanzelfsprekend door mij persoonlijk gegeven aan een kleine groep enthousiaste mensen zodat er voor iedereen voldoende ruimte is om vragen te stellen en geholpen te worden.

Afbeelding

Auteur: Denise Huijts